Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
532
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
223150000 = 2,2315*108
45710 = 4,571*104
-343 = -3,43*102
45,6 = 4,56*10
-1654 = -1,654 * 103

A nagyon nagy illetve nagyon kicsi számokat sokszor célszerű 10 egész kitevőjű hatványainak segítségével két tényezős szorzatként felírni, úgy, hogy maga a szám (a hatvány szorzója) abszolút értékben 1 és 10 közötti szám legyen, a másik tényező pedig 10 megfelelő egész kitevőjű hatványa.

Definíció:
Pozitív valós szám normálalakja olyan kéttényezős szorzat, amelynek egyik tényezője 1-nél nem kisebb, de 10 kisebb valós szám, a másik tényezője 10-nek egy megfelelő egész kitevőjű hatványa.

Negatív valós szám normálalakja olyan kéttényezős szorzat, amelynek egyik tényezője -1-nél nem nagyobb, de -10 nagyobb valós szám, a másik tényezője 10-nek egy megfelelő egész kitevőjű hatványa.

Formulával: Egy „b” valós szám esetén a b=a∙10k alakot a szám normál alakjának nevezzük, ha 1≤|a|<10 és k∈ℤ.

Remélem érthető! :)

0