Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2072
Gondoltam egy számra , hozzá adtam 2,1-et majd az összeg 5-szörösét vettem eredményül 24,5-öt kaptam.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Eredeti szám: x

(x+2,1)*5=24,5 /:5
x+2,1= 4,9 /-2,1
x=2,8

Ha nem tanultál még egyenletet, gondolkozz visszafelé!
(24,5/5)-2,1=2,8


Módosítva: 9 éve
0

Egyenlettel a következőképpen lehet megoldani; tegyük fel, hogy a gondolt szám x, ekkor

hozzáadtam 2,1-et: x+2,1
majd az összeg 5-szörösét vettem: 5*(x+2,1)
eredményül 24,5-et kaptam: 5*(x+2,1)=24,5, ezt az egyenletet megoldjuk;

kibontjuk a zárójelet: 5x+10,5=24,5
kivonunk 10,5-et: 5x=14
osztunk 5-tel: x=14/5=2,8, ellenőrzés:

2,8+2,1=4,9, 4,9*5=24,5, tehát jól számoltunk.

Egyenlet megoldása nélkül úgy lehet megoldani, hogy visszafelé gondolkozunk; megszorzunk egy számot 5-tel, így 24,5-et kaptunk, ez csak úgy lehet, hogyha a szám a 24,5/5=4,9. A számhoz hozzáadtunk 2,1-et eredményül 4,9-et kaptunk, ez csak úgy lehet, hogyha előtte 2,8-ünk volt.

Ezzel visszajutottunk a gondolt számhoz, ami a 2,8.

Módosítva: 9 éve
0