Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számolás,Kérlek segítsen valaki,ha így lesz,nagyon hálás lennék,mert sürgős a dolog,A válaszokat pedig előre is köszönöm!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
323
1Hány g. cink oldódik fel maximálisan 200 g,10 tömegszázalékos oldatban?
2Hány mól réz keletkezik 15,9 g réz-oxid hidrogénnel való reakciójakor?
3.Nátriumot úgy állítanak elő,hogy a kősó olvadékát elektromos árammal elbontják.Számítsd ki,hogy mekkora tömegű nátrium-klorid szükséges 1 kg nátrium előállításához!
4.Hány g nátrium hidroxid szükséges 500g,25 tömegszázalékos kénsav közömbösítéséhez
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Kérdező vagyok...légyszi valaki...nagyon hálás lennék
0

1.
gondolom sósavban.

200 g 10 tömeg%-os oldatban 200*0,1 = 20 g HCl van.

Zn + 2 HCl = ZnCl2 + H2

65,4 g cink 2*36,5 g HCl-dal reagál.
x=20*65,4/73 = 17,9 g cink 20 g HCl-dal reagál.

2.
CuO + H2 = Cu + H2O
79,55 g ( 1 mol) réz-oxidból 1 mol réz keletkezik
15,9 g réz-oxidból 15,9/79,55 = 0,2 mol réz keletkezik.

3.
2 NaCl = 2 Na + Cl2

2*(23+35,5)= 117 kg nátrium-kloridból 2*23=46 kg nátrium keletkezik
x= 117/46=2,54 kg nátrium-kloridból 1 kg nátrium keletkezik

4.
500 g 25 tömeg%-os kénsav oldatban 500*0,25=125 g kénsav van

2 NaOH + H2SO4 = Na2SO4 + 2 H2O

2 mol NaOH 1 mol kénsavval reagál,
80 g NaOH 98 g kénsavval reagál,
x=125*80/98=102 g NaOH 125 g kénsavval reagál

102 g nátrium hidroxid szükséges 500 g, 25 tömegszázalékos kénsav közömbösítéséhez
0