Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Négyzet alapú gúla mekkora szöget zár be!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1192
Egy négyzet alapú egyenes gúla oldaléle 14 cm oldalélei 20 cm hosszúak.
Mekkora szöget zár be a gúla oldaléle az alaplap síkjával ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Két oldalél van, abból gondolom az egyik az alapél akar lenni, de melyik?
0

Ha az alapél a 20 cm, akkor kiszámoljuk az alaplap átlójának hosszát, ez 20*√2 cm. Ezután az alaplapra merőlegesen, az átló mentén félbevágjuk a gúlát, ekkor a vágás helyén egy egyenlő szárú háromszög keletkezik, ahol az alap hossza 20*√2 cm, szárai 14 cm hosszúak, kérdés ennek az alapon fekvő szöge. Ha behúzzuk az alaphoz tartozó magasságot, akkor olyan derékszögű háromszögeket kapunk, ahol az átfogó 14 cm hosszú, egyik befogója 10*√2 cm hosszú (mivel a magasság felezi az alapot), ezek hajlásszögét jelöljük α-val, ekkor felírható a szög koszinusza:

cos(α)=10*√2/14=5*√2/7, erre pedig nem kapunk megoldást, mivel a jobb oldal értéke nagyobb 1-nél, ami nem lehet, mivel a koszinuszfüggvény értékkészlete a [-1;1] intervallum, tehát a megadott paraméterekkel nincs gúla.

Azért nem lesz megoldása, mert az oldalélek a négyzet középpontjára merőleges egyenesben futnak össze, ezek merőleges vetületei az átlók fele, vagyis mindenképp hosszabbnak kell lenniük az átló felénél, már pedig ebben az esetben azok hossza 10*√2=~14,14 (lefelé kerekítve), tehát a félátló hosszabb az élnél, ami pedig nem lehet.

Ha a 14 cm az alapél, akkor az átló hossza 14*√2 cm, a fenti analógiát követve az egyenlet:

cos(α)=7*√2/20, ez már megoldható.

Ha valami nem megy, kérdezz! :)
Módosítva: 9 éve
0