Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítsen a fizika háziban légyszii

Főoldal » Középiskola » Fizika
1576
230 V-os hálózaton egyszerre működtetünk egy 26,5 ohm üzemi ellenállású hősugárzót és egy 29,4 ohm üzemi ellenállású vasalót.
a.) Mennyi a fogyasztók feszültsége, áram erőssége, teljesítménye, eredő ellenállása?
b.) Használható- e egyidejűleg még az 1200 W teljesítményű hajszárító is, ha a fogyasztásmérőhöz 20 A-es megszakítótartozik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
elektronika95 éppen választ ír.... Remélem segítettem!
0

a.)

Mivel a fogyasztók párhuzamosan kapcsolódnak egymáshoz, ezért az eredő ellenállás:

Re= (26,5 ohm * 29,4 ohm) / (26,5 ohm + 29,4 ohm) = 13,94 ohm

A fogyasztók feszültsége megegyezik, mivel mindegyik a 230 V-os hálózathoz csatlakozik, tehát: Uf = 230 V
(Ezt jelölheted külön-külön is a fogyasztók kezdőbetűjével indexelve)

Az áram kiszámításához, tudni kell: P = U* I --- > I = P/U

Legyen a hősugárzó árama: Ihő
A vasaló árama: Iva

Ihő= 230 / 26,5 = 8,68 A
Iva= 230 / 29,4 = 7,82 A

Teljesítmények:

P= U* I

Phő = 230*8,68=1996,4 W
Pva = 230*7,82=1798,6 W

b.)

A hajszárító árama legyen: Iha

Iha= 1200 W / 230 V = 5,22 A

A fogyasztók áramait összegezzük: Ihő + Iva + Iha = 8,68 A + 7,82 A + 5,22 A = 21,72 A

Iössz= 21,72 A > 20 A , tehát nem használható egyidejűleg, különben leoldana a biztosíték.





Módosítva: 5 éve
1