Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lecke

Főoldal » Középiskola » Matematika
294
Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A feladat második mondata szerint a nagyobb tartályban 3-szor annyi folyadék van mint a kisabben.
Nagy tartály: 3x
Kis tartály: x
Ha a nagyobból a kisebbe szivattúzunk 120hl-t, akkor a két tartályban ugyanannyi víz lesz mindkettőben:
Nagy tartály: 3x-120
Kis tartály x+120
3x-120=x+120 rendezve:
2x=240hl, amiből x=120hl
A kis tartályban 120hl, a nagy tartályban 3*120=360hl.
Az a vicces, hogy az első és a második mondat önmagában elég a feladat megoldásához, a szivattyúzás, csak egy felesleges adalék. Megmutatom:
Nagy tartály: 3x, kis tartály: x. Az első mondat szernt 480hl a kettő együtt: 3x+x=480hl, azaz 4x=480hl, amiből x=120hl.
0