Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érvelő fogalmazás

5295
Érvelő fogalmazást kellene irni Ezzel a cimmel: A dohányzás nem magánügy kb 15 mondatba 2-2 érv ellene és mellette.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Magyar nyelv

Válaszok

1
Sokan gondolják, hogy a dohányzás magánügy, ez esetben döntse el az olvasó! A kedves dohányos, aki meg akar nyugodni, vagy csak megszokásból nyúl a nikotinrúd után szennyezi a testét, (az ő magánügye). Környezete pedig megkapja a passzív dohányosként kijáró nikotinadagját, ami ugyanolyan vagy egyesek szerint még rosszabb, mint ha maga szívná.
A dohány füstöt 4000 vegyület alkotja, amiből 40 bizonyítottan rákkeltőn Ezekből az igencsak egészségtelen, légnemű, vagyis szerencsésen kikerülhetetlen anyagokból bőven jut mindenkinek. A cigarettát szívó személy a füst 1/3-át lélegzi be, tehát a körülötte lévők passzív dohányosként megkapják a nagyobbik részét, a 2/3-át.
A cigaretta legismertebb káros alkotóeleme a nikotin. Ez gyakorlatilag egy méreg, halálos adagja 20-60 mg. Ha egy szálban 2 mg nikotint számolunk, akkor abból kb. 1 mg kerül a füstbe és ennek úgy a fele 0,5 mg felszívódik. Ebből kiindulva egy erős dohányos a halálos adag többszörösét juttatja a szervezetébe naponta. Ezzel szép lassan meggyilkolná magát, ha nem lenne a szervezetének egy csodálatos képessége, vagyis, hogy hozzászokik a szervezete a mérgezéshez, és mert nem egyszerre kapja a mérget.
A mellékfüstben, amit passzív dohányosként beszívunk még több rákkeltő anyag van, mint a főfüstben. (Főfüstnek a cigaretta szívásakor belélegzett füstöt nevezzük. Mellékfüstnek pedig a cigaretta szívási szünetében keletkező és közvetlenül a levegőbe jutó füstöt hívjuk.)
A dohányfüsttel szennyezett levegőnek sok "igen kellemes" következménye lehet. Ilyen például a gégegyulladás, légcső és hörghurut, tüdőgyulladás, asztma rosszabbodása, gyulladásos fülészeti elváltozások...
Még rosszabb, ha zárt helyiségben gyújt rá a dohányzó személy. Ilyenkor a füst még koncentráltabban van jelen. Ebben az esetben szemészeti és orrpanaszok, fejfájás, torokfájás, szédülés, hányinger is tapasztalható. Nekem személy szerint a hátam közepe szokott fájni, talán azért, mert a hátam közepére sem kívánom a dohányfüstöt.
A csecsemőkre és a még meg nem született magzatokra nézve a legveszélyesebb. Növeli a hirtelen halál kockázatát. Ha egy terhes nő dohányzik, azzal gyakorlatilag fojtogatja a gyermekét.
Mindezek ellenére a dohányzás magánügy lenne? Magam részéről megóvnám a családom és saját egészségem ettől a légnemű méregtől.

Módosítva: 7 éve
1