Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Érvelő fogalmazás

2690
Érvelő fogalmazást kellene irni Ezzel a cimmel: A dohányzás nem magánügy kb 15 mondatba 2-2 érv ellene és mellette.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Magyar nyelv

Válaszok

1
Sokan gondolják, hogy a dohányzás magánügy, ez esetben döntse el az olvasó! A kedves dohányos, aki meg akar nyugodni, vagy csak megszokásból nyúl a nikotinrúd után szennyezi a testét, (az ő magánügye). Környezete pedig megkapja a passzív dohányosként kijáró nikotinadagját, ami ugyanolyan vagy egyesek szerint még rosszabb, mint ha maga szívná.
A dohány füstöt 4000 vegyület alkotja, amiből 40 bizonyítottan rákkeltőn Ezekből az igencsak egészségtelen, légnemű, vagyis szerencsésen kikerülhetetlen anyagokból bőven jut mindenkinek. A cigarettát szívó személy a füst 1/3-át lélegzi be, tehát a körülötte lévők passzív dohányosként megkapják a nagyobbik részét, a 2/3-át.
A cigaretta legismertebb káros alkotóeleme a nikotin. Ez gyakorlatilag egy méreg, halálos adagja 20-60 mg. Ha egy szálban 2 mg nikotint számolunk, akkor abból kb. 1 mg kerül a füstbe és ennek úgy a fele 0,5 mg felszívódik. Ebből kiindulva egy erős dohányos a halálos adag többszörösét juttatja a szervezetébe naponta. Ezzel szép lassan meggyilkolná magát, ha nem lenne a szervezetének egy csodálatos képessége, vagyis, hogy hozzászokik a szervezete a mérgezéshez, és mert nem egyszerre kapja a mérget.
A mellékfüstben, amit passzív dohányosként beszívunk még több rákkeltő anyag van, mint a főfüstben. (Főfüstnek a cigaretta szívásakor belélegzett füstöt nevezzük. Mellékfüstnek pedig a cigaretta szívási szünetében keletkező és közvetlenül a levegőbe jutó füstöt hívjuk.)
A dohányfüsttel szennyezett levegőnek sok "igen kellemes" következménye lehet. Ilyen például a gégegyulladás, légcső és hörghurut, tüdőgyulladás, asztma rosszabbodása, gyulladásos fülészeti elváltozások...
Még rosszabb, ha zárt helyiségben gyújt rá a dohányzó személy. Ilyenkor a füst még koncentráltabban van jelen. Ebben az esetben szemészeti és orrpanaszok, fejfájás, torokfájás, szédülés, hányinger is tapasztalható. Nekem személy szerint a hátam közepe szokott fájni, talán azért, mert a hátam közepére sem kívánom a dohányfüstöt.
A csecsemőkre és a még meg nem született magzatokra nézve a legveszélyesebb. Növeli a hirtelen halál kockázatát. Ha egy terhes nő dohányzik, azzal gyakorlatilag fojtogatja a gyermekét.
Mindezek ellenére a dohányzás magánügy lenne? Magam részéről megóvnám a családom és saját egészségem ettől a légnemű méregtől.

Módosítva: 3 éve
2