Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Házi Feladat sürgős lenne :)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
660
Sziasztok, a segítségetek szeretnék kérni, ebbe a két feladatba, előre is nagyon köszönöm :)
Rómeó és Julia 60m távolságból látják meg egymást.futnak a másik felé.Hány s alatt találkoztak.
Vr=5 h/s
vj=3 h/s
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. Gondolom a h/s az m/s akar lenni. Tegyük fel, hogy x másodperc, múlva találkoznak, ez idő alatt Rómeó 5*x métert, Júlia 3*x métert tesz meg, összesen 8*x métert, ennek kell 60-nak lennie, tehát:

8x=60, ennek megoldása x=60/8=7,5, tehát 7,5 másodperc múlva találkoznak.

2. Legyen a négyzet oldala x cm hosszú, ekkor a négyzet területe x*x=x² cm². Meghosszabbítás után a téglalap oldalai x+3 és x+6 cm hosszúak lesznek, így a téglalap területe (x+3)*(x+6) cm², ez 90 cm²-rel nagyobb, mint a négyzet területe, így ezt levonva egyenlőséget kapunk:

x²=(x+3)*(x+6)-90, kibontjuk a zárójelet:

x²=x²+6x+3x+18-90, összevonunk:

x²=x²+9x-72, kivonunk x²-et:

0=9x-72, hozzáadunk 72-t:

72=9x, végül osztunk 9-cel:

8=x, tehát az eredeti négyzet oldalai 8 cm hosszúak voltak, így területe 64 cm², a téglalap oldalai 11 és 14 cm-esek lettek, ennek területe 154 cm², ez pont 90-nel több, mint a négyzet területe, tehát jól számoltunk.
1