Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
5504
Egy számtani sorozat első és harmadik tagjának összege 8. A sorozat harmadik, negyedik és ötödik tagjának összege 9. Adja meg a sorozat első 10 tagjának összegét! Kérlek segítsetek. Sikerült elindulni, de valószínűleg hibás...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

a1+a3=8 és a3+a4+a5=9
fejezzük ki a tagokat a1-gyel:
a1+a1+2d=8 és a1+2d+a1+3d+a1+4d=9
Összevonás után:
2*a1+2d=8 és 3*a1+9d=9
Egyszerűsítés után:
a1+d=4 és a1+3d=3
Az elsőből a1-et kifejezve:a1=4-d
Behelyettesítve a másodikba: 4-d+3d=3
Összevonva: 4+2d=3 /-4
2d=-1, amiből d=-0,5. Visszahelyettesítés után: a1=4-(-0,5)=4,5
A sorozat 10. tagja: a1+9d=4,5+9*(-0,5)=0
A sorozat első 10 tagjának összege: S10=(a1+a10)*n/2=(4,5+0)*10/2=22,5
Módosítva: 5 éve
1