Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázegyensúlyok

Főoldal » Középiskola » Kémia
675
A kén-trioxid termikus disszociációja:
2 SO₃ (g) ⇔ 2 SO₂ (g) + O₂ (g)
1170 K-on az egyensúlyi gázelegy átlagos moláris tömege 64 g/mol.
a. Számítsuk ki az egyensúlyi gázelegy mólszázalékos összetételét!
2 SO₃ (g) ⇔ 2 SO₂ (g) + O₂ (g)
----1------------0----------0 kezdet
---(-x)---------(+x)-------(+x) átalakult
---(1-x)---------x---------x/2 egyensúly
M=64 g/mol
Legyen 1 mol SO₃ (g)!
64=80x+64x+(1-2x)*32x/2
x=0,42857mol
n/n%=1-0,429 / 1+0,429 * 100 = 40%
Az egyenlet alapján 40% lesz az SO₂ is, a maradék 20% pedig az O₂.
b. [EZT NEM TUDOM!] Az SO₃ hány százaléka disszociált?
megoldókulcs: 50%

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szerintem nem jó az átlagos móltömeg egyenleted, lásd a csatolt képet.

x-szel az átalakult, illetve keletkezett mólok számát jelölted.
Ez nem szerepelhet az átlagos móltömeg képletben, mert oda mólarányt kell írni.

Honnan jön az 1+0,429?
Nem ennyi ennyi az össz mólszám az egyensúlyi elegyben (1+0,429/2 lenne, ha a 0,429 jó lenne).

x=0,5
össz mólszám: (1-x) + x + (x/2) = 1 + (x/2) = 1,25 mol az egyensúlyi gázelegyben.

n/n%(SO3)=0,5*100/1,25=40 mol%
n/n%(SO2)=0,5*100/1,25=40 mol%
n/n%(O2)=0,25*100/1,25=20 mol%

b)
Hány % SO3 disszociált?

disszociált mólok száma*100/disszociálatlan

Mivel x=0,5 ebből már automatikusan következik, hogy az SO3 fele, tehát 50%-a disszociált, ha 1 mólból indultunk ki.



1