Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek a fizikában

Főoldal » Középiskola » Fizika
329
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
2.

vízszintes sebesség (az 1. feladatban kiszámolt sebesség): (v₀)
magasság: 188 cm - 50 cm = 138 cm = 1,38 m
távolság (x)
becsapódás sebessége (v)

`x=v₀*t`

`y=(1/2)*g*t²=188 cm-50 cm=138 cm = 1.38 m`
`t=sqrt((2*y)/g)=2*1,38/10=0.276s`

`x=v₀*t=50 (m/s)*0.276s=13.8 m`


A vízszintesen elhajított test sebességét a vízszintes és függőleges komponenseinek segítségével adjuk meg (vx és vy). Mivel a vízszintes irányú sebesség állandó, a vízszintes sebességkomponens mindvégig egyenlő a kezdősebességgel (vx=v₀). A függőleges sebesség komponens pedig a szabadesésnél látottak alapján számítható (vy=g*t)
t az elhajítás pillanatától eltelt idő.

A v pillanatnyi sebesség nagysága a Pytagorasz-tétel alapján:
`v=sqrt((v_x)^2+(v_y)^2) =sqrt(v₀^2+(g*t)^2) = sqrt(50^2+(10*0.276)^2)=50.08 (m/s)`


Módosítva: 5 éve
1