Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
545
Segítséget és magyarázatot kérek az alábbi feladatok megoldásánál.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
magyarázat:
https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/szerves-kemia-szerves/ch05s03.html

a)
CHCl₃ (kloroform) szubsztitúció (helyettesítés)
Az egyenlet rendezve van.

b)
CH₃-CH₂-CH₃ (propán) elimináció
Az egyenlet rendezve van.

c)
CH₂=CH-CH₃ (propén) (krakkolás, hőbontás)
Az egyenlet rendezve van.

d)
CH₃-CH₂-CH₂-CH₃ (bután) izomerizáció
Az egyenlet rendezve van.

e)
C₅H₁₀ (pentán) alkánok tökéletes égése (oxidáció)
Az egyenlet rendezve van.

4.
normál körülmények között
22,41 dm3 anyagmennyisége 1 mol

1 liter (1 dm3) tömege 1,339 g, akkor
22,41 dm3 (1 mol) tömege 22,41*1,339= 30 g/mol

Ennek 80%-a szén: 30*0,8=24, tehát C₂
20% hidrogén: 30*0,2=6, tehát H₆

Az X szénhidrogén a C₂H₆ (etán)

A)
m: klór-etán
Az egyenlet rendezve van.

B)
n: CH₂=CH₂ (etilén vagy etén)
Az egyenlet rendezve van.


C)
p: CO₂
q: H₂O
Az egyenlet rendezve van.
1