Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
539
Hogyan kell felírni a but-1-in oxigénatmoszférában történő tökéletes égését?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A bután 4 szénatomos telített szénhidrogén.
A but-1-in telítetlen, 1-es helyzetben hármas kötést tartalmaz.

Az oxigén atmoszférában történő tökéletes égés azt jelenti, hogy szén-dioxid és víz keletkezik.

`CH₃-CH₂-C-=CH + O₂ → CO₂ + H₂O`

A bal oldalon 4 szén van, ezért a jobb oldalra 4 CO2-t kell írni.

`CH₃-CH₂-C-=CH + O₂ → 4 CO₂ + H₂O`

bal oldalon 6 hidrogén van, ezért a jobb oldalra 3 H2O-t kell írni.

`CH₃-CH₂-C-=CH + O₂ → 4 CO₂ + 3 H₂O`

A jobb oldalon 11 oxigén van, ezért a bal oldalra 5,5 O2-t kellene írni, de nem szoktunk tört együtthatókat írni, ezért mindent szorzunk 2-vel:

`CH₃-CH₂-C-=CH + 5,5 O₂ → 4 CO₂ + 3 H₂O`

`2 CH₃-CH₂-C-=CH + 11 O₂ → 8 CO₂ + 6 H₂O`
Módosítva: 5 éve
0