Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fogalmazás SOS

594
Kéne egy fogalmazást írnom azzal a címmel hogy miért fontos a helyesírás
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Magyar nyelv

Válaszok

1
El lehet-e vonatkoztatni egy mű mondanivalója és a helyesírása között ? Nálam nagyon is összefügg a kettő ! Vajon a nagy írók és költők művei akkor is úgy hatnának ránk, ha hemzsegnének a helyesírási hibáktól ? (Bár lehet, hogy meg kellene nézni az eredeti kéziratukat.:))

Nagyon nehéz hitelesnek elfogadni egy írást, - eleve végig olvasni is megpróbáltatás - ha tele van nyelvtani, helyesírási hibákkal. Lehet annak még oly mély is a mondanivalója, nem hat, vagy nem úgy hat ránk - vagy csak rám - ? Túl kellene lépni rajta és csak a tartalmát nézni ?

Én is gyakran elkövetek helyesírási hibákat, vannak tipikusak is, bár már ezerszer utána néztem, mégis újra és újra elrontom. A figyelem hibája ez, vagy valahol mélyebben rejtőzik az oka ?

Vannak szavak, amelyek nagyon sok embernél visszaköszönnek, ilyen itt az oldalon pl. az "elfojtás" szó, amelyet gyakran "ly"-nal írnak. Gondolom a folyik igéből származtatva, vagy ki tudja ?! Ez csak egyszerű észrevétel a részemről, amibe belevegyült a kíváncsiságom is.

A saját lelkiállapotom nagyon is befolyásolja a helyesírásomat. Mivel naplót vezetek, kitűnően meg tudom ezt figyelni. De nem csak ezt ! Az írásom lendülete, a betűk összekötése, a fogalmazás gördülékenysége mind-mind árulkodnak az akkori állapotomról. És vannak betűk, amelyeket egy íráson belül is többféleképpen írok. Vajon ez mire enged következtetni ?

A helyesen írás vajon lehet-e elhatározás kérdése ? Fejleszthető-e ez a képesség ? Olyan sokszor mondják az emberek és ezzel tulajdonképpen be is kategorizálják az illetőt: "olyan rossz a helyesírása". El kell-e ezt fogadni, vagy javítható, fejleszthető egy jobb irányba ? Netalán velünk született érzék kell hozzá, valamiféle belső látás ?

Íráskor én mindig először vizuálisan látom a szavakat és ezzel szinte egyidőben belülről érzem is, hogyan kell(ene) helyesen leírnom. Persze az évek során megtanult dolgok előjönnek, de a belső érzésem a szó helyesírásával kapcsolatosan sok mindent elárul. És ha helyesen írtam, valahogy visszamosolyog rám a szó, a mondat, az egész írás. Olyan, mint egy virágfüzér, amely ha egy helyen el van szakadva, nem tud tökéletesen ragyogni.
Bár nálam sem működik mindig ez a megérzés, látom a korábbi írásaimon és sajnos nem csak a korábbiakon.:) De már azt is jó jelnek tekintem, ha egyáltalán észreveszem

Módosítva: 7 éve
1