Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szinusz koszinusz SOS!!!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
590
Valaki tudna segiteni a 2516-os feladatban? Levezetessel egyutt!!! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a, ~0.26795
cos(30)= 3 /2
sin(30)=1/2
behelyettesítesz
b, 2
tan(45)=1
sin(45)= 2 /2
cos(45)= 2 /2
0

A másik levelemben ott vannak a sin és cos értékek.

Az a)-nál kell egy trükk. Simán behelyettesítéssel eddig jut az ember:
(√3/2 - 1/2) / (√3/2 + 1/2)
bővítsük 2-vel (vagyis a számlálót és nevezőt is szorozzuk 2-vel), akkor kicsit egyszerűbb lesz:
(√3 - 1) / (√3 + 1)
Ezt még nem lehet megoldásnakl tekinteni....
Mot jön a trükk: bővítsük (√3 - 1)-gyel!! A számláló a négyzete lesz, a nevező visoznt érdekesebb: (a+b)(a-b) = a²-b²:
(√3 - 1)² / (√3² - 1²)
= (3 - 2√3 + 1) / 2
= 2 - √3
Kész, ennel egyszerűbbre nem lehet alakítani.

A b) feladatnál ilyen trükk nem kell:
(3 - 2·1) / (√2/2 · √2/2)
= 1 / (2/4)
= 2

Módosítva: 9 éve
0