Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1563
A raktárban lévő abrak 15%-át a juhokkal, kétharmad részét a tehenekkel megetették. Ha még 600 kg abrakot megetetnek, akkor már csak az eredeti abrak mennyiség 10%-a marad meg. Mennyi abrak volt eredetileg a raktárban?

Őszintén nem tudom, hogy álljak neki, úgyhogy a segítségeteket szeretném kérni, előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, százalék
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
A 15% azt jelenti, hogy a 15/100=3/20 része, tehát az állatokkal a (3/20)+(2/3)=(9/60)+(40/60)=(49/60) részét etették meg, így maradt 1-(49/60)=(60/60)-(49/60)=11/60 része az abraknak. Az a kérdés, hogy ebből mennyit kell elvennünk, hogy 10%=1/10-et kapjunk, erre pedig a válasz: (11/60)-(1/10)=(11/60)-(6/60)=5/60, tehát 5/60 részt kell elvennünk, hogy 1/10-hez jussunk, ez a szöveg szerint 600 kg-nak felel meg; ha az egésznek a 600 kg az 5/60 része, akkor az egyenes arányosság elve szerint 600:5=120 az 1/60 része, így 120*60=7200 a 60/60 része, vagyis 1 egésze.

Tehát a raktárban 7200 kg abrak volt.
1

Egyenlettel:

Abrak: x (kg)
0.15x+2/3x+600+0.1x=x
0.45x+2x+1800+0.3x=3
2.75x+1800=3x
1800 = 0.25x
7200=x
1