Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lineáris fügvények

Főoldal » Általános iskola » Matematika
681
A 2 és a 4 a házi
Aki segít annak előre is köszönöm
Mellékelem a képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
2)
Ábrázolás:
Szamold ki az értékeket két x-nél, monduk x=0 és x=5-nél, rajzold be ezeket az x,y pontokat, aztán kösd össze őket egyenessel.

Hol metszi az y tengelyt:
Ha az y-t metszi, akkor x=0. Tehát számold ki a függények értéét x=0-nál.

Hol metszi az x tengelyt:
Ha az x-et metszi, akkor y=0. Tehát oldd meg a 0=f(x) egyenletet.

Mennyi a meredeksége:
Ilyen alakúak:
f(x) = mx + b
Ebből m a meredekség. Tehát csak le kell olvasni az x együtthatóját.

Nővekvő vag y csökkenő:
Ha x együtthatója pozitív, akkor növekvő, ha negatív, akkor csökkenő. Ezt látod, ha felrajzolod őket.

4)
A (7; 2) pontból megy az egyenes a (10; -4) pontba.
Vagyis miközben hármat megy jobbra (7 → 10), aközben 6-ot megy lefelé (2 → -4).
- Mivel lefelé megy, a meredeksége negatív.
- Mivel nem vízszintes, metszeni fogja
- Az y tengelyt akkor metszi, amikor balra megy 7-et a (7; 2) ponttól indulva. Mivel jobbra menet lefelé megy, ezért balra menet felfelé, vagyis a 2-től még magasabbra kerül, ezért NEM negatívnál metszi az y tengelyt.
- Ha balra megy 3-at a (7; 2) ponttól, akkor felfelé megy 6-ot (hisz jobbra menve 3-at lefelé megy 6-ot). Ezért 2+6 = 8 magasra jut. Ez éppen a (4; 8) pont, tehát igaz.
Módosítva: 9 éve
0