Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
516
Ez kifogott rajtam, tudnátok segíteni légyszi?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Egyenletrendszer
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A hatványozás azonosságait fordítva használjuk, ekkor az egyenletekből ez lesz:

2x+3*3y=13 }
5*2x/2-2*3y=4 }

A jobb áttekinthetőség kedvéért legyen 2x=a, 3y=b:

a+3b=13 }
5a/2-2b=4 }, az első egyenletet szorozzuk 4-gyel, a másodikat 6-tal:

4a+12b=52 }
15a-12b=24 }, összeadjuk a két egyenletet, így kiesik b:

19a=76, erre a=4 megoldást kapjuk. Visszaírva az első egyenletbe:

4*4+12b=52, erre b=3 eredményt kapjuk. Mivel a=2x volt, ezért 2x=4, ennek megoldása x=2 (a verset majd költsd hozzá), és b=3y, ezért 3y=3, tehát y=1.

Ha valami nem világos, kérdezz! :)
1