Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kommunizmus-Beszámoló

179
Készíts beszámolót!
A beszámolóba térj ki a kommunizmus legsötétebb éveire/ élelmiszerhiány, villany és fűtéshiány, megfélemlítés, szekuritáté, a negativumok és pozitivumok, diákévek.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, történelem, kommunizmus
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

2
Nekiálltam 8-10 mondat elég vagy több kell?
Módosítva: 3 éve
0

A kommunizmus
1922. december 30.án Vlagyimir Iljics Lenin bejelenti a Szovjetunió megalakulását. Lenin halála után Sztálin magához ragadjaa hatalmat.A kommunisták szép lassan átvették a hatalmat Oroszország fellett.A második világháborúban először a nácik mellet majd a furcsa háború után az Usa és Anglia mellett harcoltak mivel a németek szövetségüket megszegték.(Molotov Ribbentov paktum)
A második világháború után megalakult a Varsói-szerződés aminek tagja lett például Magyarország és Románia is.
Románok a kommunizmus időszakában:
A II. háború után1946-ban a román kommunista párt választási csalással átvette a hatalmat.(szovjetunió segítségével)A sztálinizmus időszakában több százezer román polgárt kínoztak és öltek meg aki esetleg lázadni mert azokat megölték sok embert koholt vádakkal.Ez odáig fajult hogy 1956-ban a magyarországi forradalommal való szimpatizálás vádjával több ezer erdélyi magyar személyt zártak börtönbe, sokakat meg is gyilkoltak közülük.Ekkor az iskolában a diákok orosz nyelvet tanultak mert ez volt a törvény emellett a személyi kultusz is megjelenik az iskolákban.(Sztálin Lenin képek stb.)1953-ban meghalt Sztálint enyhült a diktatúra 58-ban ez még jobban enyhül amikor is a Szovjetunió kivonja csapatait Románia területéről. Békeközvetítő szerepet vállalt az 1967-es arab-izraeli háborút követő közel-keleti rendezési folyamatban. Ezzel az ország jelentős nemzetközi tekintélyre tett szert.
1965-től új diktátor Nicolae Ceaușescu(kommunista politikus) irányította az országot, aki a kifelé mutatott képpel szemben a belpolitikai életben személyi kultuszt és totális diktatúrát épített ki. Ceaușescu diktatúrájában kulcsszerepet kapott a román kommunista titkosrendőrség, amit ő hozott létre Securitate.(Magyarországon ez az ÁVH-nak felel meg.)Az elért gazdasági színvonal fenntartása érdekében a 70-es években az ország jelentős hiteleket vett fel az IMF-től és a Világbanktól. 1977 és 1981 között az államadósság emiatt 3 milliárd dollárról 10 milliárd dollárra nőtt, és a nyugati tőke erre hivatkozva megpróbált befolyást gyakorolni a politikai rendszer demokratizálására. Ezt megakadályozandó a 80-as években Ceaușescu súlyos gazdasági megszorításokat vezetett be, és 1989-ig Románia sikeresen vissza is fizette a nyugati államadósságokat. Ennek ára azonban a mély gazdasági válság és a lakosság teljes elszegényedése volt a fűtéshiány az élelmiszerhiány igazán ekkor jött az ország mélypontja.
A kommunizmus 1989-ben ért véget.
1