Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1855
1. Hány kg 30%-os sóoldathoz öntöttek 4 kg vizet, ha 25%-os oldatot kaptak?
2. Hány kg 40%-os savat öntöttek 8 kg 10%-os savhoz, ha 45%-os savat kaptak?
3. 8 kg 60%-os oldathoz 7 kg oldatot öntöttek és 30%-os oldatot kaptak. Milyen töménységű volt a 7kg oldat?

Egyenletbe kénének a válaszok.
Előre is köszönöm a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. Tegyük fel, hogy x kg volt belőle, ekkor ebben x*30/100=0,3x kg oldott anyag található. Miután hozzáöntöttek 4 kg vizet, az oldat tömege x+4 kg lett, így 100*(0,3x)/(x+4) tömegszázalékos lett, ennek kell 25-nek lennie:

100*(0,3x)/(x+4)=25, ezt könnyen meg tudod oldani.

2. Tegyük fel, hogy x-nyit, ekkor abban x*40/100=0,4x kg oldott anyag volt, a 8 kg 10%-os savban 8*10/100=0,8 kg, így összeöntés után 0,4x+0,8 kg oldott anyag került az oldatba, az oldat tömege pedig x+8, így 100*(0,4x+0,8)/(x+8) tömegszázalékos lett az oldat, ennek kell 45-nek lennie:

100*(0,4x+0,8)/(x+8)=45, nem véletlen, hogyha x-re negatívat kapsz, lévén 40%-os és 10%-os oldatból csak 40%-nál kisebb és 10%-nál nagyobb töménységű oldat nyerhető.

3. Feltesszük, hogy x%-os, ekkor abban 7*x/100=0,07x kg oldott anyag volt, a 8 kg-osban 8*60/100=4,8 kg, így 0,07x+4,8 kg oldott anyag került az oldatba, az oldat tömege 8+7=15, így 100*(0,07x+4,8)/15 százalékos lett, ennek kell 30-nak lennie:

100*(0,07x+4,8)/15=30.

Ha valami nem érthető, várom kérdéseidet.
0