Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érettségi

Főoldal » Középiskola » Matematika
2505
Adjuk meg a valós számok halmazának azt a legbővebb részhalmazát, amelyen a log4 (8x-11) kifejezés értelmezhető.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Pozitív számok logaritmusát értelmezzük, ezért 8x-11>0 egyenlőtlenségnek kell teljesülnie, ennek megoldása x>11/8=1,375, tehát a kifejezés értelmezési tartománya: x∈]1,375;∞[, mindkét oldalon nyílt intervallum.
0

log4 (8x-11) = 2log10(2) (8x-11)
8x-11>0
11/8<x = 1,37<x
Módosítva: 9 éve
0