Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tud segíteni fizikában?

Főoldal » Középiskola » Fizika
342
Köszönöm. Az írjon!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
a kezdősebesség:
v₀= 2gh = 2*10*125 =50m/s
a teljes mozgás ideje:
t=2·(v₀/g)= 2·(50/10)=10s
(5s emelkedik, 5s esik)
Mikor találkoznak?
legyen "t" az az idő amíg az egyik nyílvessző emelkedik, a másik pedig esik:
a szabadon visszaeső test által megtett út "t" idő alatt:
s₁=g/2·t²
a fölfelé kilőtt nyíl által "t" idő alatt megtett út:
s₂= v₀·t-g/2·t²=v₀·t-s₁
tehát:
s₂=v₀·t-s₁
s₂+s₁=v₀·t
De s₂+s₁=125m
Így:
125=50·t
t=2,5s (ennyi idő múlva fognak találkozni a nyilak)
A kilőtt nyíl távolsága a földtől (s₂)
s₂= v₀·t-g/2·t²=50·2,5-5·2,5²=125-31,25=93,75m
1


h=12m
v₀= 2*g*h = 2*10*12 = 120 =10,95m/s
t=v₀/g=10,95/10=1,09s
ennyi ideje van elugrani, hogy ne essen a fejére a cserép
Módosítva: 5 éve
1