Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömmegszàzalék

Főoldal » Középiskola » Kémia
633
Hàny g a tömege annak a 30%-os oldatnak amelyben 18% oldott anyag van ?
Egy 5% cukor oldatt 1000 g tömege , el pàrologtatunk 250 g vizet . Mennyi az uj összetétel ?
Egy 22%-os so oldtat 250g-os .Hozzà adunk 18g sot.Mennyi az uj összetétel
Kérlek segitsetek mert holnapra kell és értékelni is fogja a tanàr.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
1. Az első értelmetlen, mivel a 30%-os oldat pont azt jelenti, hogy 30% oldott anyag van benne, így értelemszerűen nem lehet 18% oldott anyag benne.

2. Az 5%-os cukoroldatban 1000*5/100=50 gramm cukor van., Ha elpárologtatunk 250 gramm vizet, akkor az oldat tömege 750 gramm lesz, így (50/750)*100=100/15=20/3=~6,67%-os oldatot kapunk.

3. Az oldatban 250*22/100=55 gramm só van. Ha az oldathoz hozzáadunk 18 gramm sót, akkor az oldatban 55+18=73 gramm oldott anyag lesz, tömege 250+18=268 gramm, így (73/268)*100=~27,2388 tömegszázalékos lesz az oldat.
0

Így is értelmetlen, mivel a 30 grammos oldat, ha a fene fenét eszik is, akkor is 30 g-os lesz. Ha esetleg az lenne a kérdés, hogy hány gramm oldott anyag van benne, arra az a válasz, hogy 30*18/100=5,4 gramm.
0