Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pls segítsetek

Főoldal » Középiskola » Matematika
280
Valaki pls számolással leírná a válaszokat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia! Nagyon sok ez a feladat, szóval elmagyarázom hogy hogyan kell csinálni, mert ez még később fontos lesz.
Szóval az első feladat (bocsi hogy így írom, nem tudom hogy hogy kell máshogy)
a) 1/2 + 1/4 = ?
Ezt a feladatot bővítéssel oldjuk meg, ami azt jelenti, hogy a nevezőt (egy törtben a "felső" a számláló, az "alsó" a nevező, tehát az alsót nézd) bővítjük. ami így fog kinézni:
2/4 + 1/4 =?
Ezt úgy kell csinálni, hogy találsz egy számot, ami mindkettő nevezővel osztható, és úgy bővíted a törtet, a számlálót meg megszorzod annyival, amennyivel a nevezőt szoroztad (ebben az esetben 2vel).
Így, ha ez kész, már könnyen össze tudod adni a számokat, tehát:
2/4 + 1/4 = 3/4 > ez a legelső feladat, nézzük a másikat

b) 1/3 + 1/6 =?
bővítjük úgy, hogy 6 legyen a nevező, tehát:
2/6 + 1/6 = 3/6
3/6 az pont egy fél, tehát ezt egyszerűsíthetjük 1/2-re

c) 1/4 + 1/8 =
bővítjük > 2/8 + 1/8 = 3/8

d) 3/7 + 5/14 = ?
bővítjük > 6/14 + 5/14 = 11/14

e) 5/8 + 3/2 = ?
bővítjük > 5/8 + 12/8 = 17/8

Remélem érthetően megmagyaráztam, és így a többit is meg tudod majd oldani, sok sikert! Ha nem megy, segítek még szívesen!
0