Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS Átlag, egyenlet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
560
Csatolom a képet!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
TK.203/17
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen az átlag x, ekkor a tagok: (x/2), x, 2x, 23, 34 (nem feltétlenül növekvő sorrendben). Ezek átlaga ((x/2)+x+2x+23+34)/5, ennek kell x-nek lennie, mivel azt mondtuk, hogy az átlag x, ezért:

((x/2)+x+2x+23+34)/5=x, szorzunk 5-tel:

(x/2)+x+2x+23+34=5x, szorzunk 2-vel:

x+2x+4x+46+68=10x, összevonunk:

7x+114=10x, -7x:

114=3x, végül osztunk 3-mal:

38=x, tehát a számok: 19, 38, 76, 23, 34, ezek átlaga 38, tehát jól számoltunk.
1