Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS Átlag

Főoldal » Általános iskola » Matematika
547
Csatolom a képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Tk.203/11/c
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Azt érdemes tudni, hogy az átlag csak akkor lehet a legkisebb vagy a legnagyobb szám, hogyha minden szám egyenlő, itt értelemszerűen ez nem teljesül, tehát soronként 3 esélyes, hogy eltaláljuk, melyik lesz az átlag. Azt is megtanultuk, hogy ha egy számot 4-gyel akarunk osztani maradék nélkül, akkor arra akkor lesz esélyünk, hogyha a szám páros (mivel ha egy szám osztható 4-gyel, akkor törvényszerűen 2-vel is oszthatónak kell lennie, ez fordítva nem igaz). Számok összege csak úgy lehet páros, hogyha páratlan sok páratlan tag van a tagok között.

a) 14 és 29 nem lehet az átlag, és mivel a 29 benne van a 4 számban, ezért a 15-nek is benne kell lennie, így marad 2 lehetőség:
Ha a 20-at vesszük ki: (14+15+22+29)/4=20, ez lesz a jó megoldás. Ha a 22-t lecseréljük a 20-ra, akkor az összeg csökkenni fog, így az átlag 20-nál kevesebb lesz, így csak a 20 lesz megoldás.

b) 25 és 36 kiesik a lehetőségek közül, és mivel 25 biztosan benne van a 4-esben, ezért 27 és 29 közül pontosan az egyik szerepel benne, mivel ha mindkettő benne lenne, akkor 3 páratlan számot kellene összeadni, ami páratlan összeget ad, tehát ismét két lehetőség van:
Ha a 27-et vesszük ki: (25+28+29+36)/4=29,5, ez nem nyert, így kizárásos alapon csak a 29 lehet az átlag, de azért kiszámoljuk: (25+27+28+36)/4=29, ez lesz a jó megoldás.

c) 32;40;43 biztosan a 4-esben van, így megint kér lehetőség marad:
(32+40+41+43)/4=39, ez lesz a jó megoldás
(32+39+40+43)/4=38,5, ez nem lesz jó.
1

Ha ennél is profibbak vagyunk, akkor kiindulhatunk az oszthatóságból is; egy összeg akkor osztható egy számmal, hogyha a tagok számmal vett maradékainak összege osztható a számmal. Ennek tudatában írjuk fel a tagok 4-es maradékát:

a) 2; 2; 1; 0; 3, azt tudjuk, hogy 1+3-nak benne kell lennie a csapatban, ehhez 2-féleképpen vehetünk még számokat; vagy 0+2, ekkor 1+3+0+2=6, ez nem osztható 4-gyel, vagy 1+3+2+2=8, ez lesz a jó, tehát az átlag csak a 20 lehet.

b) 3; 0; 1; 1; 0, ezekből a 0+0+1+3=4-re kapunk 4-gyel osztható számot, erre viszont 2 lehetőség van, így mindkettőt meg kell nézni, de tudjuk, hogy 25 nem lehet az átlag, így kizárásos alapon csak a 29 lehet.

c) 0; 3; 0; 1; 3, innen csak 0+0+1+3-mal kapunk 4-gyel osztható számot, itt is két lehetőség van, viszont tudjuk, hogy 43 nem lehet az átlag, így megint csak 1 lehetőség marad: a 39.
1