Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A hidrogén-klorid.

Főoldal » Általános iskola » Kémia
2478
Segítenétek légyszi?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
4.
Az első sor is hidrogén-klorid, csak fél mol. Annyi mol, amennyi elé van írva. A tömege: ki kell számolni egy molnak a témegét és felezni. 1 mol tömege pedig: a periódusos táblában benne van az anyagok relatív atomtömegei. H: 1, Cl: 35,5, F: 19. Mondjuk a HF (hidrogén-fluorid) esetén van benne 1 H atom, annak a relatív atomtömege 1, a fluoré 19, együtt minden az 20. Ha ez 1 mol lenne, akkor 20 gramm a tömeg, de 2 mol, ezért 40 g.

A második sorban kiszámolod a HCl relatív molekulatömegét ugyanígy, és a 10-szerese lesz a tömeg.

Nem akarom helyetted megcsinálni, próbald meg, szerintme menni fog. Ha nem, szólj.

5.
Hidrogén-fluorid/bromid/jodid.
A szerkezeti képlet olyan, hogy vonal jelzi a kötést. Ezeknel egyetlen kötés van, mert a külső héjon 1 elektron hiányzik a VII főcsoportba, és 1 többlet van a hidrogénnél, 1-szeres kovalens kötés lesz.
Tehát pl. a hidrogén-jodid ilyen lesz:
Szerkezeti képlet: H-I
Összegképelt: HI
1 mol tömege: megint a periódusos táblából: H=1, I=127, tehát 1 mol = 128 g

A többi is hasonlóan megy.

6)
A nátrium-klorid az a konyhasó, ezt gondolom tudod. A hidrogén-klorid egy mérgező gáz, vizes oldata meg egy erősen maró sav, a sósav.

nátrium-klorid:
Képlet: NaCl
Élettani hatás: sós ízű ételízesítő, az emberi és állati szervezet igényli
Előállítás: sóbányában bányásszák, illetve tangervízből párolják

hidrogén-klorid:
Keplet: HCl
Élettani hatás: a gyomorsav fontos része, szükséges az emésztéshez
Előállítás: konyhasóból állítják elő kénsavval
Módosítva: 9 éve
0