Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
754
Az ötödik feladathoz kérnék segitséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Hiányos a feladat, nincs benne, hogy az a oldal melyik? AB, vagy BC?
Mondjuk legyen AB=6 cm

Ha tanultatok szögfüggvényeket, akkor AB/AC = cos 30°. Ha nem, akkor pedig a 30 fokos derékszögű háromszöget ha gondolatban tükrönöd az AB befogóra, akkor egy szabályos háromszöget kapsz. Annak pedig tudja az ember fejből (mert olyan sokszor volt már), hogy ha az oldal x, akkor a magassága x·√3/2
Most a magasság van megadva:
x·√3/2 = 6 cm
x = 12/√3 = 4·√3 cm
Ez az AC átló hossza.

(A 12/√3-at bővítettem √3-mal, lett belőle 12·√3/√3² = 12·√3/3 = 4·√3)

A téglalap köré írt kör középpontja pont az átlók metszéspontjában van, ami pedig pont az átló felénél lesz. Tehát a kör sugara 2·√3

Ha a BC oldal hossza 6 cm, akkor még egyszerűbb a dolog, ugyanúgy tükrözzük gondolatban (ami azt jelenti, hogy rajzold le és tükrözd), látszik, hogy ekkor a szabályos háromszög oldal éppen BC duplája, tehát 12 cm. Ekkora az átló is, tehát a kör sugara 6 cm.

Azt hiszem, inkább az elsőről lehet szó, vagyis amikor AB=a=6 cm. A második túl egyszerű...
Módosítva: 9 éve
0

Szerintem is:
0