Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS SEGÍTSÉG MATEK

Főoldal » Általános iskola » Matematika
522
Csatoltam képet, előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

47a, Egy egyenlőszárú háromszög
A magasság két egybevágó derékszögű háromszögre bontja az eredeti háromszöget. Ennek az oldalai: 1,8cm, 2,4cm és xcm.
Mivel az átfogó a keresett x, ezért Pitagorasz-tétellel (a2+b2=c2):
2,42+1,82=x2
5,76+3,24=x2
9=x2, amiből x=3cm.
A háromszög területe: T=(a*m)/2=3,6*2,4/2=4,32cm2

47b, Deltoid
A négy háromszög mindegyike derékszögű, ezért Pitagorasz-tételét használjuk kétszer:
Először a lenti háromszöget nézve, az oldalai: 4,8cm, 5,2cm és a vízszintes átló fele - jelöljük y-nal. Az átfogó az 5,2cm es oldal.
a2+b2=c2
y2+4,82=5,22, amiből
y2=5,22-4,82
y2=27,04-23,04=4, amiből y=2cm.
A fenti háromszöget nézve, az oldalai: y, x, és 2,5cm (y=2cm). Az átfogó a 2,5cm-es oldal.
a2+b2=c2
22+x2=2,52, amiből
x2=2,52-22
x2=6,25-4=2,25, amiből x=1,5cm.
A deltoid területe: T=e*f/2 (e=2y=4cm, és f=1,5+4,8=6,3)=4*6,3/2=12,6cm2

47c, Szimmetrikus trapéz
Mivel a trapéz szimmetrikus az x-szel jlölt vonalat a másik csúcsnál is meghúzhatjuk. Így kaptunk két derékszögű háromszöge és egy téglalapot. A téglalap vízszintes oldala: 3,5cm, ha ezt levonjuk a 6,5cm-ből a két háromszög víszintes oldalára külön külön 3/2=1,5cm marad. A derékszögű háromszög oldalai, ezek szerint: 1,5cm, x, és 3,9cm. A 3,9cm-es oldal az átfogó.
a2+b2=c2
x2+1,52=3,92, amiből
x2=3,92-1,52
x2=15,21-2,25=12,96, amiből x=3,6cm (ez egyben a trapéz magassága is)
A trapéz területe: T=(a+c)*m/2=(6,5+3,5)*3,6/2=10*1,8=18cm2

43a, A derékszögű háromszög oldalai: 66cm, 51cm és a keresett harmadik oldal - jelöljük x-szel. Vagyis x az átfogó.
a2+b2=c2
662+512=x2
4356+2601=x2
6957=x2, amiből x=83,4cm

0