Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szimetrikus trapéz egyik hegyes szöge 57°, átlója 33,55cm hosszabbik alap 37cm

529
Szuksegem lenne a kerületére, területére, és hogy hogy kéne kiszámolni a magasságokat és az oldalakat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
trapéz,szimetrikus,
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szimetrikus trapéz egyik hegyes szöge 57°, átlója 33,55cm hosszabbik alap 37cm

Az átló egy háromszöget vág le a trapézból, ahol két oldala 33,55 cm és 37 cm, ahol az átlóval szemközt 57°-os szög található. Ha a harmadik oldal hossza x, akkor a koszinusztétel szerint:

33,55²=x²+37²-2*37*x*cos(57°).

Ezt az egyenletet x-re megoldva kapod meg a trapéz szárainak hosszát. Ha esetleg 2 pozitív megoldás jönne ki x-re, az csak azt jelenti, hogy két trapéz is van, ami megfelel a feltételeknek, ha viszont mindkét megoldás negatív vagy 0, akkor viszont nincs ilyen trapéz.

Innen a magasság, terület, kerület a tanult módon számítható.
0

Csinálj rajzot.
Az alap, átló és a trapéz szára által alkotott háromszögben az átlóval szemközti szög 57°. Szinusztétellel kijön az alappal szemközti szög is.
A háromszög harmadik szöge ebből meglesz, utána megint csak szinusztétellel (alap, ismeretlen szár, ezekkel szemközti két ismert szög) kijön a szár is.
A trapéz másik háromszögének is kijön így mindhárom szöge (lesz egy váltószög a két alappal és az átlóval, utána már a maradék 2 szög egyszerű). Úgyhogy ebben a háromszögben is lehet mondjuk a szinusztételt használni, hogy kijöjjön a rövidebbik alap.

A területhez kell még a magasság, az Pitagorasszal kijön: rajzold be a magasságot az egyik felső csúcsnál, az így kialakuló derékszögű háromszög egyik befogója a magasság, a másik pedig (a-c)/2
0