Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni ebben az oldhatósági számításban?

Főoldal » Középiskola » Kémia
449
A kérdés így szól: Hány gramm Na2B4O7 x 10H2O sót kell bemérni ahhoz, hogy 151,5g 50 Celsius fokon telitett oldatot kapjunk? 50 Celsius fokon a Na2B4o7 oldhatósága 10,5 gramm sót 100 gramm víz old.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás, oldatkészítés
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Mit jelent egy só oldhatósága adott hőmérsékleten?

Azt, hogy azon a hőmérsékleten az az oldószer abból a sóból maximum annyit képes szilárd maradék nélkül feloldani, vagyis milyen az oldat?
telített

megadási módja: g só/ 100 g víz (hőmérséklet)

Tehát a Na₂B₄O₇ oldhatósága: 10,5 gramm sót 100 gramm víz old 50 fokon azt jelenti, hogy 100 g víz maximum 10,5 g Na₂B₄O₇ sót képes feloldani 50 fokon.

151,5 g a telített oldat tömege.

110,5 g telített oldat 10,5 g sót old.
151,5 g telített oldat x=151,5*10,5/110,5 = 14,4 g sót old. Ez kristályvízmentes sót jelent.

Ez mennyi kristályvizes sónak felel meg?

1 mol Na₂B₄O₇ tömege: 2*23+4*11+7*16 = 202 g
1 mol Na₂B₄O₇ * 10 H₂O tömege = 202 g + 10*18 = 382 g

202 g kristályvízmentes só megfelel 382 g kristályvizesnek,
14,4 g kristályvízmentes só megfelel 14,4*382/202 = 27,23 g kristályvizesnek.

Tehát 27,23 gramm Na₂B₄O₇ x 10 H₂O sót kell bemérni ahhoz, hogy 151,5 g 50 Celsius fokon telített oldatot kapjunk.
1