Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termokémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
1194
Egy fűtőgáz metánt, szén-monoxidot és hidrogéngázt tartalmaz. Benne a CO és a H₂ anyagmennyisége azonos. Ha a fütőgáz standardállapotra számított 200,0 cm³-ét elégetjük, és megvárjuk, míg a víz lecsapódik, összesen 6,284 kJ hő szabadul fel. Milyen a gázelegy összetétele V/V%-ban?

Leírom az eddigi vázlatomat:
CH₄ (g) + 2 O₂ (g) = CO (g) + 2 H₂O (f)
ΔrH = -394-(-286)*2-(-74,9)=891,1 kJ/mol
CO (g) + 0,5 O₂ (g) = CO₂ (g)
ΔrH = -394-(-111)=283 kJ/mol
H₂ (g) + O₂ (g) = H₂O (f)
ΔrH = -286 kJ/mol

V=0,2 dm³
Vm=24,5 dm³/mol
n=V/Vm= 2/245 mol
Q=-6,284kJ
CH₄=(2/245-2x)
CO=x
H₂=x
[CO és H₂ anyagmennyisége azonos!]
6,284=283x+286x+(2/245-2x)*891,1
x=8,16*10^-4

Hol rontottam el? :-(
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
Az elején biztos.

CH₄ (g) + 2 O₂ (g) = CO (g) + 2 H₂O (f)
ΔrH = -394-(-286)*2-(-74,9)=891,1 kJ/mol

CO2 keletkezik, de jó képződéshővel számoltál.
-(-286) helyett +(-286) -ot kellene írni, de jó az eredmény számértéke, ami - kellene hogy legyen.



CO (g) + 0,5 O₂ (g) = CO₂ (g)
ΔrH = -394-(-111)=283 kJ/mol

Ez teljesen el van rontva.
Ha a metán égését felírod rendes rendezett egyenlet formájában, akkor ezt miért nem?
A CO2 itt nem elemeiből keletkezik, tehát nem képződéshő, nem 1 mólra kell felírni.

2 CO + O2 = 2 CO2
2*(-394) - 2*(-111) = -566 kJ/mol

Ez nem kell, mert az első tartalmazza a H2O (f) miatt:
H₂ (g) + O₂ (g) = H₂O (f)
ΔrH = -286 kJ/mol
Módosítva: 5 éve
1

CH₄ (g) + 2 O₂ (g) = CO (g) + 2 H₂O (f)
ΔrH = -394-(-286)*2-(-74,9)=-891,1 kJ/mol

2 CO (g) + O₂ (g) = 2 CO₂ (g)
ΔrH = -394-(-111)=566 kJ/mol

ΔrH (H₂) = -286 kJ/mol

Mivel a CO és H₂ azonos anyagmennyiségel szerepel, őket x-el jelölöm.
CH₄ pedig (2/245-2x), a 2x az azonos anyagmennyiség miatt szükséges.
6,284=566x+286x+(2/245-2x)*891,1
x=1,63*10^-3 lesz az eredmény.
0

6,284=283x+286x+(2/245-2x)*891,1
6,284=569 x +(2/245-2x)*891,1
6,284=569 x -1782,2 x + 1782,2/245
-0,99 = -1213,2 x
x=8,16*10(-4) mol

össz mólszám: 8,16*10(-4) mol + 8,16*10(-4) mol + 2/245-2*8,16*10(-4) mol = 6,53*10(-3) mol + 1,63*10(-3) mol = 8,16*10(-3) mol

Gázok mól%-os és térfogat%-os összetétele azonos állapotban megegyezik:

v/v%(CO2)=v/v%(H2)=8,16*10(-4) mol*100/8,16*10(-3) mol = 10 v/v% ...

A maradék a 80 v/v%.

Módosítva: 5 éve
1