Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia-Fizika feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
422
A Visontai Hőerőműben az 1995. évi átlagos SO2 kibocsátási értéke 7600 mg/m3 volt. Nedves gáztisztítási eljárás beiktatásával ezt az értéket 124 ppm-re kívánták csökkenteni.

Számítsa ki:

a) Hány mg/m3-nek felel meg a 124 ppm SO2 koncentráció normál állapotban?

b) Megfelel-e a szilárd tüzelőanyaggal (barnaszén) üzemeltetett tüzelőberendezések technológiai kibocsátási határértékének ez az érték?

(Szilárd tüzelőanyaggal üzemeltetett berendezések technológiai kibocsátási határértéke barnaszén tüzelés esetén 3000 mg/m3.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
1 mol SO2 tömege 32+32=64 g
1 mmol SO2 tömege: 64 mg

1 mol normál állapotú SO2 22,41 dm3
1 mmol normál állapotú SO2 22,41 cm3

64 mg normál állapotú SO2 22,41 cm3

124 ppm SO2 megfelel 124 cm3/m3-nek

ha 64 mg normál állapotú SO2 22,41 cm3, akkor
x= 124*64/22,41 = 354 mg normál állapotú SO2 124 cm3.

124 ppm SO2 354 mg/m3. Megfelel, mert közel a tizede a 3000 mg/m3 határértéknek.
1