Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

%-os

Főoldal » Középiskola » Matematika
295
Hány dl 12 %-os ecetet kell önteni 2dl 20%-os ecethez hogy 17%-os ecetet kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Az ilyen feladatok megoldásához érdemes táblázatot használni, De most megmutatom anélkül:
Eredeti ecet: Mennyiség: 2dl, Tömegszázalék: 20% Oldott anyag: 2*20%=0,4 dl
Hozzáadott ecet: Mennyiség xdl, Tömegszázalék: 12% Oldott anyag: x*12%=0,12x
Keletkezett oldat: Mennyiség: x+2dl, Tömegszázalék: 17% Oldott anyag: 0,4+0,12x
Mivel a két ecetet összeöntöm a két anyagban lévő mennyiségek összeadódnak a tényleges mennyiség is és az oldott anyag mennyisége is: Ezért a keletkezett oldat mennyisége: x+2, míg az oldott anyagé: 0,4+0,12x
A feladat szerint az oldott anyag 17%-a a teljes oldatnak, ezért: (x+2)*0,17=0,4+0,12x ez lesz az egyeletünk:
(x+2)*0,17=0,4+0,12x /zárójelbontás után
0,17x+0,34=0,4+0,12x /-0,12x
0,05x+0,34=0,4 /-0,34
0,05x=0,06 /:0,05
x=0,06/0,05=1,2dl
Vagyis 1,2dl-t kell a 12%-os ecetből hozzáöteni.
Ellenőrzés:
Az eredeti ecet: 2dl, ami 20%-os, Tehát az oldott anyag:2*0,20=0,4dl
A hozzáadott ecet: 1,2dl, ami 12%-os. Tehát az oldott anyag:1,2*0,12=0,144dl
A keletkezett oldat: 3,2dl, ami 17%-os, Tehát az oldott anyag: 3,2*0,17=0,544dl
Ha megnézed mind az összeöntött mennyiség összege (2+1,2=3,2), mind az oldott anyagok összege (0,4+0,144=0,544) megegyezik a keletkezett oldat mennyiségeivel. Tehát a számolás pontos.
0