Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos matek erettségi

Főoldal » Középiskola » Matematika
1188
Bátyámnak kéne esti érettségihez, valaki segítene?

Az osztódással szaporodó baktériumok száma – rövid alkalmazkodási periódus után, és mindaddig, amíg ezt a környezet lehetővé te­szi – exponenciális növekedést mutat. Egy 1 ml-es laborató­riumi mintában a kutatók egy adott időpontban körülbelül 120 millió baktériumot számoltak, egy óra múlva 180 milliót.
Írj fel egy olyan képletet, amely az első mérés idejétől eltelt idő függvényében megadja a baktériumok számát!
Hány baktérium volt ebben a tenyészetben az első mérés után 3 órával, illetve fél órával?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Hello!

ezt a mérésre fel tudod irni, hogy 120000000*q=180000000
q=1,5 öt kapsz.

Legyen a baktériumok száma B, a t az eltelt idő órában, ekkor:

B=120000000*1,5t

első mérés után 3 órával: B=120000000*1,5³=405 millió baktérium

fél órával: B=120000000*1,50,5=146969384 db baktérium

Esetleg valamilyen kérdése lenne, szivesen válaszolok rá.
Módosítva: 5 éve
1

Ennyit szerettem volna, nagyon szép köszönöm.
1