Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rövid matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
340
Csatoltam képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Készítem
0

2. ( az törtet / jellel jelölöm, s szorzást *al)
a)
Először hagyjuk el a fel a felesleges műveleti jeleket:
-4/9*((3/2-4/5 : (- 7/5)) → Két negatív szám hányadosa pozitív
-4/9*(3/2+4/5:7/5) törtet törttel úgy osztunk, hogy reciprokkal szorzunk
-4/9*(3/2+4/5*5/7) Egyszerűsítsünk keresztbe a legnagyobb közös osztóval, ami 5
-4/9*(3/2+4*1/7) Számítsuk ki a szorzatot
-4/9*(3/2+4/7) Adjuk össze a számokat (21/14+8/14)
-4/9*29/14 Egyszerűsítsünk keresztbe 2-vel
-2/9*29/7 Végezzük el a szorzást
-58/63
b)
3,104-et tegyük át tört alakba
3104/1000 egyszerűsítsünk 8-al
388/125
c)
5/8 A törtvonal az osztás jele, ezért
5:8=0,625
3/11 A törtvonal az osztás jele, ezért
3:11 =0,27272727 (végtelen szakaszos tizedes tört)

0

3.
a)
Legyen a szélesség "a", a hossza "b"
a=10m=b*5/9
b=18m
Írjuk fel az egyenletet
5/9b=10 (szorozzuk mindkét oldalt 9-el)
5b=90 (el mindkét oldalt 5-tel)
b=18

Sajnálom, de a b) részre most nincs időm :(
De azért remélem, hogy tudtam segíteni
0