Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
1244
500 cm3, 1 tömegszázalékos konyhasóoldatra van szükség. Hogyan készítsük el? (Az 1 tömeg%-os oldat sűrűsége 1,005g/cm3.)
13. Számítsd ki a 0,3mol/dm3 (= 0,3 M-os) koncentrációjú sósavoldat tömegkoncentrációját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Szia!

sóoldatos:

v=500cm3
m/m%=1%
sűrűség=1,005 g/cm3

m=sűrűség*V=500*1,005=502,5 g oldat, ez 1 m/m%os, azaz van benne 5,025 g oldott anyag.

Tehát egy 500 cm3 lombikba mérjünk ki 5,025g NaCl-t, majd töltsük meg vizzel az edényt, hogy a viz feloldja a sót, majd ezt az oldatot higitsuk 500cm3-ig.

tömegkoncentrációs:

M(HCl)=36,5g/mol

0,3 mol/dm3 azt jelenti, hogy 0,3 mol oldott anyag (HCl) van 1 dm3-ben
10,95 g HCl van 1 dm3-ben.

m(c)=m(oldott anyag)/V(oldat)= 10,95 g/ 1 dm3= 10,95 g/dm3

Kérdésed van, nyugodtan irj.

-S.R.
0