Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csap

Főoldal » Középiskola » Matematika
3929
Az egyik csap 4óra alatt tölti meg a medencét a másik csap 6 óra alatt.A kettő együtt hány óra alatt tölti meg a medencét? Köszönöm a segítséget előre is !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1. csap: 4h=4/1-ed h
2. csap: 6h = 6/1-ed h
Együtt x h

munka 1 óra alatt:
1. csap: 1/4h
2. csap: 1/6 h
együtt 1/x h

1/4 + 1/6 = 1/x
6x+4x=24
10x=24 /:10
x = 2,4

2,4 óra alatt
0

Bár a megoldás végeredménye jó, a gondolatmenete teljesen rossz.
(Mondjuk hogyan lehetne 1 óra egyenlő 1/4 órával, amint az ebben a sorban szerepel: "munka 1 óra alatt: 1. csap: 1/4h")

A magyarázat valójában az, hogy az első csap 1 óra alatt a medence 1/4 részét tölti fel, a másik csap az 1/6 részét, a két csap együtt ezért a medence 1/4+1/6 = 5/12 részét.
Ha mindkettő megy x óráig, akkor x·5/12 része lesz kész a medencének. Minket az érdekel, hogy mikor lesz kész az egész (ami a 12/12-ed része, vagyis 1):
x·5/12 = 1
x = 12/5 = 2,4 óra
2