Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy kis matek feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
396
Ezt nem értem kérem segítsen valaki
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Legyen a szám felirva xy alakként, ekkor elmondhatod azt, hogy xy=10*x+1*y, például az 59=5*10+1*9, most a feladat

x+y=8

xy az eredeti szám a felcserélt yx

10y+x <(17tel) 2(10x+y)
10y+x+17=20x+2y

van egy ilyen egyenletrendszered:

x+y=8
10y+x+17=20x+2y

megoldásnak x=3 és y=5-öt kapsz

Ellenőrzés a szöveg alapján (az eredeti szám kétszeresénél a felcserélt szám 17-tel kisebb)

eredeti : 35 ----> 70(eredeti kétszerese)
felcserélt : 53

A felcserélt szám valóban 17-tel kisebb az eredeti kétszeresénél, tehát ez a szám a 35.

Ha kérdésed van, nyugodtan irj.

-S.R.









Eredeti szám : 35
1

Csatoltam képet. Roland megoldása tökéletes. A feladatot egy ismeretlennel is meg lehet oldani.
Ebben a videóban részletesen magyarázom. Ha van időd és kedved, kérlek nézz bele.
https://www.youtube.com/watch?v=j21MOo3lX-o&list=PLwXxAxAEOlGi9V6gg5-bKzSjBVAQMubor
Módosítva: 5 éve
1