Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Egri Csillagok cselekményvázlat

20
Elküldi valaki az Egri csillagok cselekményvázlatát?(előkészítés, bonyodalom, cselekmény kibontakozása, tetőpont, megoldás)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

1
https://stegi.eoldal.hu/cikkek/kotelezok-roviden/egri-csillagok.html
Ez alapján rövidítve:

1. Hol terem a magyar vitéz
Bornemissza Gergőt és Cecey Évát elrabolja Jumurdzsák.
Gergő az éjszaka folyamán megszökik Vicuskával.
Dobó István a rablóvezér, Móré nyomában van.
Gergő beszámolója alapján megtámadják a törököket, s kiszabadítják a magyar foglyokat.
Gábor pap megkegyelmez Jumurdzsáknak, de elveszi a talizmánját.
Dobó Gáspárra bízza a kisfiút, hogy vigye el Török Bálinthoz, Szigetvárba.
2. Oda Buda!
János király meghal, a törökök csellel beveszik Budát.
Gergő és Gábor pap merényletet terveznek a szultán ellen.
Elfogják a papot. Gergő látszatra a magyarrá lett török, viszont félrevezeti a törököt, az egri vár alaprajzát elteszi. Budán találkozik Cecey Évával, aki örök hűséget esküdik neki.
Török Bálintot Konstantinápolyba hurcolják és a Héttoronyba vetik.
3. A rab oroszlán!
Török Bálint Konstantinápolyban raboskodik.
Megtudja Gergő, hogy Vicuskát, de megszöknek.
Kockázatos kalandra vállalkoznak öten, Konstantinápolyba igyekeznek, hogy kiszabadítsák Török Bálintot. Olasz zenészként sikerül bejutniuk a Héttoronyba, de nem sikerül kiszabadítani a hős Török Bálintot. A cigány Sárközi segít nekik elmenekülni.
4. Eger veszedelme!
Évát Sopronban az álruhás Jumurdzsák keresi fel. A félszemű török elrabolja Jancsikát, Vicuska kisfiát. Egerben a törökök támadásra készülődnek. Dobó örül Bornemissza Gergelynek és barátjának Mekcseynek. A védők esküt tesznek, hogy a várat a végsőkig fogják védelmezni. Jumurdzsák a talizmánjáért cserébe Bornemissza kisfiát ajánlja, de Gergő nem hisz a töröknek.
5. Holdfogyatkozás
Éva megtalálja Eger várának térképét és a gyűrűt, majd Miklós diákkal Egerbe megy. Megpróbálnak bejutni egy alagúton keresztül, de törökök rájuk. találnak Miklós diák felrobbantja a lőszertárakat. Hegedűs föl akarja adni a várat, de Sárközi leleplezi az árulót, akit kivégeznek. Bornemissza elhiszi, hogy fia Jumurdzsáknál van. Dobó felajánlja Jumurdzsáknak Jancsikáért a talizmánt, de a kisfiú már megszökött a töröktől. Bornemissza Gergő robbanószereket készít. Éva bejut a várba de, Dobó arra kéri, hogy tartsa titokban a kilétét férje előtt. Elérkezik az utolsó nagy csata. A várvédők felkészültek a legrosszabbra. Ádáz küzdelem folyik a magyarok és a törökök között. A törökök végül feladják, elvonulnak a vár alól. Eger felszabadul. Egy török asszony visszahozza Bornemissza Jancsikát, Éva pedig a török gyereket adja vissza az anyjának.
Módosítva: 6 napja
0