Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
381
Melyik az a számtani sorozat, amelyben az első öt tag összege 75, és az első és ötödik tag szorzata 125?

Köszönöm előre is a segítséget! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, szöveges
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
első tag: x-2d; második tag: x-d; harmadik tag: x; negyedik tag x+d; ötödik tag: x-2d
az első öt tag összege= x-2d+x-d+x+x+d+x+2d=75
5x=75
x=15
az első és ötödik tag szorzata (x-2d)·(x+2d)=125 , azaz (15-2d)·(15+2d)=125
225-4d²=125
d²=25
d=+5 vagy -5
a keresett sorozat: 5;10;15...; vagy 25;20;15...
Az ellenőrzést rád bízom.
1