Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Osztó

Főoldal » Középiskola » Matematika
1220
Mennyi 4032 és 8000 legnagyobb közös osztója??
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Felbontod prímtényezők szorzatára, közös a 26, ami 64

Felbontást is megértheted, egyszerűen, érthetően le van írva:
http://www.jgypk.hu/mentorhalo/tananyag/Matematika_tantrgypedaggia/86_prmszmok_prmtnyezkre_bonts.html
Módosítva: 9 éve
0

Először fel kell írni a két szám prímtényezőit:

4032|2
2016|2
1008|2
504|2
252|2
126|2
63|3
21|3
7|7
1

8000|2
4000|2
2000|2
1000|2
500|2
250|2
125|5
25|5
5|5
1

Tehát 4032=2⁶*3²*7 és 8000=2⁶*5³

Most azt kell megnézni, hogy mi az, ami mindkettőben megtalálható, ez a 2⁶=64, tehát a legnagyobb közös osztó a 64.
0