Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mechanika

Főoldal » Középiskola » Fizika
495
Állandó erő hatására egy 25 gramm tömegű test mozgásának első másodpercében 25 cm utat tesz meg. Mekkora erő mozgatja?

Egy rugó 2N átlagos erővel 0.2 másodpercig gyorsít egy 20 grammos játékautót. Mekkora sebességgel hagyja el a kiskocsi a startvonalat?

Előre is köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1 mp alatt 25 cm, azaz 1 mp alatt 0,25 m, vagyis a gyorsulása 0,25 m/s².
m = 25 g = 0,025 kg
F = ma
F = 0,025 kg · 0,25 m/s²
F = 0,00625 N = 1/160 N

--------------------------

1 N erő 1 kg tömegű testet 1 mp alatt 1 m/s sebességre gyorsít.
A definíció értelmében:
Ha 2 N erő 0.2 s -ig hat a testre, az (fordított arányosság miatt) olyan mintha 0,4 N erő hatna 1 s-ig a testre.
Tehát F = 0,4 N
m = 20 g = 0,02 kg
F = ma
0,4 N = 0,02 kg · a
a = 0,4 N / 0,02 kg
a = 20 m/s²

Mivel az egyenértékű erő 1 s-ig hatott a testre, és v = at , ezért a sebessége 20 m/s lesz. Ez persze egyenértékű azzal, hogy 2 N erő hat 0,2 s -ig rá.
0