Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes y-tengely metszéspont két pont alapján

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
616
Adott két pont koordinátákkal, a kérdés pedig a két pont által meghatározott egyenes y-tengely metszéspontja. Fontos lenne, hogy CSAK a két pont segítségével határozzuk meg a keresett pontot.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Szia!


használjuk ezt az általános egyenletet: y=m*x+b, ahol az m a meredekség és a b, ahol az egyenes metszi az y on tengelyt.
ugy a keresett pontnak ilyen formában kell előállnia K(0;b)

Ha van két pontod : P(k;l) és J(o;t)
a meredekséget igy tudod kiszámolni m=(t-l)/(o-k)

most: y=(t-l)/(o-k)*x+b
ha fogod az egyik pontod koordinátáit és behelyettesited, akkor meg tudod oldani b-re az egyenleted, és az előbb leirt K(0;b) pont elő is állt.

De persze lehet normál vektorokkal is.

Kérdésed van nyugodtan irj, ha kéred akkor levezetem papiron is.

-S.R.
Módosítva: 5 éve
0