Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tud valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
376
Oldjuk meg a valós számok halmazán a következő egyenlőtlenséget!
a,
 5-x ≤x-3
b,
 2x+15 >-x
c,
 x2+2x-8 ≤16+2x
Ha kérhetném levezetéssel legyen szívesek megoldani és ábrával.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Sqrt(5-x) <= x-3 //négyzetre emelsz! Az Sqrt(x) az gyök x-3
5-x <= (x-3)^2
5-x <= x^2 -6x + 9 /-x^2 +6x -9
-x^2 + 5x -4 <= 0

Megoldod a másodfokú egyenletet!

x1;x2 = (-b +- Sqrt(b^2- 4 *a *c)) / 2a

x1;x2 = (-5 +- Sqrt(-5^2 - 4 * -1 * -4)) / -2

x1;x2 = (-5 +- 3) / -2
x1; = -8/-2 = 4
x2 = -2/-2 = 1
0