Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1837
egy egyenes körkúp alapkörének sugara 8 cm magassága 16cm. A kúpba olyan egyenes körhengert írunk be amelynek alaplapja a kúp alaplapján áll és sugara 2 cm fedőköre pedig a kúp palástján van. Mekkora a henger felszíne és térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Ha adott a kúp a hengerrel, akkor az alaplapra merőlegesen az átmérő mentén vágjuk félbe a testet, ekkor a vágás helyén egy egyenlő szárú háromszöget látunk, benne egy téglalappal. A háromszög alapja 8*2=16 cm.

A téglalap 4 részre osztja a háromszöget; egyrészt a téglalapra, másrészt 2 derékszögű háromszögre (oldalt), végül a tetején egy újabb egyenlő szárú háromszögre, melynek alapja 2*2=4 cm, mi ezzel az utóbbival foglalkozunk; tudjuk, hogy ez a kis háromszög haszonló a nagy háromszöghöz, mivel minden szögük ugyanakkora. A hasonlóság arányát is meg tudjuk adni; λ=kicsi/nagy=4/16=1/4. A háromszögeknek nemcsak az oldalai viszonyulnak egymáshoz, hanem bármilyen vonaluk, amik párba állíthatóak, mint például a magasságok; ha a kis háromszög magassága x, akkor x/16=1/4-nek teljesülnie kell, tehát x=(1/4)*16=4, tehát a kis háromszög magassága 4 cm.

Innen már megtudjuk a henger magasságát is; 16-4=12 cm. Így már csak az a kérdés, hogy mekkora a felszíne a 2 cm sugarú, 12 cm magas hengernek, szerintem ezt már ki tudod számolni, ha mégsem, azt is leírom.
1

r2*3.14 = 12.56 cm2 kör területe
12.56*12=150.72 cm3 a térfogata

2*Talap+Tpalást
2*Talap 2*12.56 = 25,12 cm2
Tpalást: 48 cm2
25,12+48=73,12 cm2 a felszíne
0

0