Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyi az érték?

Főoldal » Középiskola » Kémia
788
1. 2 mol Zn felső index 2+-ion leválasztásához szükséges töltés
2. 100 mA erősségű árammal 10 percig történő elektrolíziskor a cellán áthaladt töltés
3. 6 g réz leválasztásához szükséges töltés
4. 1 A erősségű árammal 1 percig történő víz elektrolízisekor az anódon képződő gáz anyagmennyisége
5. Sósav elektrolízisekor 9650 C töltés hatására az anódon képződő gáz térfogata 0,1 MPa és 25 C fokon
6. 1 mol Al felső index 3+-ion leválasztásához szükséges töltés
7. 5 A erősségű árammal 1 percig történő elektrolíziskor a cellán áthaladt töltés
8. 6 g ezüst leválasztásához szükséges töltés
9. 2 A erősségű árammal fél percig történő víz elektrolízisekor a katódon képződő gáz anyagmennyisége
10. Sósav elektrolízisekor 9650 C töltés hatására a katódon képzdődő gáz térfogata 0,1 MPa és 25 C fokon
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

1.,

Két mól Zn2+ leválasztásához 2×2=4 mol elektron szükséges, egy mol elektron pedig 96500 C, így ehhez 4×96500=386000 C kell.

2.,

A 10 perc 600 másodperc, 100 mA pedig 0,1 A, így a töltés 600×0,1=60 C.

3.,

6 g réz 6/63,5=0,0945 mol, de a réz kétszeresen pozitív, így ennek kétszerese kell, azaz 0,190 mol elektron. ez pedig 96500×0,190=18240 C.

4.,

A töltés 60×1=60 C, ez 0,000622 mol. Az anódon leváló anyag az oxigén. Ehhez molekulánként 4 mol eketron kell, így belőle 0,000155 mol lesz.

5.,

Ennyi töltés 0,1 mol, de a keletkező klórhoz 2 kell, így a gázból 0,05 mol lesz. Ez standard kürölmények között (0,1MPa, 25 °C) 0,05×24,5=1,225 dm3.

6.,

Lsd.: 1., Q=3×96500=289500 C.

7.,

Lsd.: 2., Q=5×60=300 C

8.,

LSd: 3., Q=6/107,9×1×96500=5370 C

9.,

Lsd.: 5., V=2×30/96500/2×24,5=0,00762 dm3.

10.,

Lsd.: 5., V=9650/96500/2×24,5=1,225 dm3.
1