Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Síkbeli alakzat kerülete

Főoldal » Általános iskola » Matematika
618
Segítenétek, nem tudom, hogy kéne csinálni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kör kerület
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

4
Az ív hossza a kérdés?
0

Kerülete kell?
2r*3.14
sugara 3 cm (6 fele)
2*3*3.14 = 18.84 cm
0

Ha jól sejtem (bár ez az ábrából nem derül ki egyértelműen), a két körív ugyanannak a körnek a része, akkor annak a körnek az átmérője a megadott átló, vagyis 6 cm, így sugara 3 cm. Ha behúzzuk a másik átlót is, akkor láthatjuk, hogy egy félkörívet kapunk, tehát az ív hossza: 2*3*π/2=3π cm.

A négyzet átlója két egyenlő szárú derékszögű háromszögre bontja a négyzetet; ha a négyzet oldalhossza x, akkor a szárak hosszai is x hosszúak, ekkor Pitagorasz tétele szerint:

x²+x²=6², erre x= 18  adódik, tehát a négyzet oldalai  18  cm hosszúak.

Tehát az alakzat kerülete: 2* 18 +3π cm, igény szerint lehet kerekíteni.
1

Szia! Kétféleképpen is levezettem, hogyan kell kiszámolni a négyzet oldalát, mert nem tudom, hogyan tanultátok. Képen küldöm a megoldást.
0