Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek - egyenes egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
2248
Érettségire gyakorlok, és van egy feladat, amit nem értek teljesen.

Az ABC háromszög csúcspontjainak koordinátái: A(0;0), B(-2;4), C(4;5)
Írja fel az AB oldal egyenesének egyenletét!

Na én ezt úgy csináltam, hogy az AB az az irányvektor, ebből a normálvektort, és mondjuk az adott pont az A pont: 4x + 2y = 0

A megoldásba viszont úgy van, hogy m = -2 vagy pedig y = -2x
Átalakítva az én megoldásom is jó az y = -2xnek végülis, igaz? Csak az a kéréds, hogy így is elfogadták volna?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, egyenlet, vektor, koordináta, egyenes
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szerintem elfogadható
1

Ha a te megoldásod és a megoldókulcsban szereplő végeredmény ekvivalensen átalakítható egymásba, akkor mindenképp jó a megoldás; a te eredményedből levonunk 4x-et:

2y=-4x, végül osztunk 2-vel:
y=-2x, ugyanaz jött ki, tehát a tiéd is jó megoldás.

Azt kell még tudni, hogy amit te írtál fel, az az egyenes általános egyenlete, ami pedig a megoldókulcsban szerepel, az pedig a függvényalak (minden "y=valami" alakú egyenlet függvényalak).
1