Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Tudnátok nekem segíteni a háziban? :)

Főoldal » Középiskola » Matematika
1963
Oldjuk meg a valós számok halmazán a következő egyenleteket:
a, 5 ·(4x+1)-2·(3x-4)=2·(x+3)-(3x-7)
b, (1+x)·(3x+4)-(2x+1)·(x-3)=x·(x-4)+23


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Kibontjuk a zárójeleket (ügyelve az előjelekre):

20x+5-6x+8=2x+6-3x+7, összevonunk:
14x+13=-x+13, mindkét oldalhoz hozzáadunk x-et:
15x+13=13, kivonunk 13-at:
15x=0, osztunk 15-tel: x=0, ellenőrzés:

bal oldal: 5*(4*0+1)-2*(3*0-4)=5*1-2*(-4)=5+8=13
jobb oldal: 2*(0+3)-(3*0-7)=2*3-(-7)=6+7=13, tehát jól számoltunk.

b) Itt is kibontjuk a zárójeleket:

3x+4+3x²+4x-2x²+6x-x+3=x²-4x+23, összevonunk:
x²+12x+7=x²-4x+23, kivonunk x²-et:
12x+7=-4x+23, +4x:
16x+7=23, -7:
16x=16, osztunk 16-tal: x=1, ellenőrzés:

bal oldal: (1+1)*(3*1+4)-(2*1+1)*(1-3)=2*7-3*(-2)=14+6=20
jobb oldal: 1*(1-4)+23=1*(-3)+23=-3+23=20, tehát jól számoltunk.

Ha valami nem világos, segítek.
1